
Afşin’e bağlı Tanır Mahallesi Bozyer mezrasında bulunan Yassıhüyük’te 2021 yılında başlayan kazı çalışmalarında İlçenin tarihine yönelik önemli bulgular ele geçirildi.
Yassıhüyük kazı çalışmalarına ilişkin tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Önce ki gün akşam saat 19:00 da Afşin Belediyesi Kültür Evinde düzenlenen Tanıtım ve Bilgilendirme toplantısında Yassıhüyük Kazı Başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim üyesi Dr.Elif Baştürk tarafından sinevizyon eşliğinde tanıtım gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Yassıhüyük kazıları Afşin için atılan önemli adımlardan bir tanesidir. 3 yıllık sürede burada ki bulgulara ilişkin Elif hocam bilgiler verecek. 1980’li yıllarda Afşin’de spor müsabakalarının yapıldığı,kültürel etkinliklerin yapıldığı,sohbet ortamlarının,istişarelerin olduğu bir Afşin vardı. Zaman içerisinde bu değerlerimiz biraz unutulmuş. Biz bunları yeniden inşa etmemiz lazım dedik. Afşin’e gelmek için özel bir nedeniz olmalı. Yoksa kapalı bir konumda olduğundan geçerken kimse Afşin’e uğramıyor. İnsanları Afşin’e çekmek için mevcut kültürel ve sosyal değerleri günyüzüne çıkarmamız,yeni hikayeler oluşturmamız lazım. Kolları sıvadık. Elimizde çok önemli bir değer olan Ashab-ı Kehf vardı. Manevi anlamda önemli bir mirasımız. Çalıştık çabaladık. UNESCO geçici listesine almayı başardık. Ardından yeni hikayeler ortaya koyalım dedik. Bunlardan bir tanesi Lavanta projesiydi. Bir diğeri de bizi çok heyecanlandıran Yassıhüyük projesiydi. Afşin’e insanları çekebilecek ve sansasyonel buluntularla Göbeklitepe gibi insanları Afşin’e çekebilecek bir alandı. Bunun yanında Sanatsal ve Kültürel etkinliklere başladık. 1. Akdeniz Bienali bunlardan en önemlileridir. Yassıhüyük bizi en başından beri heyecanlandırıyor. Burada ki buluntular eminim şehir de yaşayan herkesi heyecanlandıracaktır. Ben bu noktada emeği geçen herkesi kutluyorum dedi.
2021 yılında başladığımız, her ne kadar 3 yıl gibi görünse de 7 aylık bir çalışma sürecimiz oldu. Bu süre zarfında 4 farklı alanda çalışma gerçekleştirdik diyen Dr.Elif Baştürk, Burada günümüzden 7 Bin yıl önce başlayan, Milattan önce 5 Bin yıl ile Milattan sonra 3. yüzyıla,4. yüzyıla kadar olan aralıkta Afşin’in tarihsel sürecine ilişkin bir çok veriye ulaştık. Bu verilerin bazıları kendi tabakalarında mimari yapılarıyla beraber ele geçirildi. Bazıları seramik buluntular ve küçük buluntular olarak ele geçirildi. Süremizin yeni olması ve iş gücümüzün az olması sebebiyle ağır ilerliyor gibi görünsek de aslında kısa zamanda çok iş başardık dedi.
Program yaklaşık 1 saat sürdü.