Afşin’e bağlı Çobanbeyli Mahallesinde Fasulye yetiştiriciliği ve zararlılarının anlatıldığı Tarla Eğitim günü düzenlendi.
Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğinde dün ilçemize bağlı Çobanbeyli mahallesinde Fasülye yetiştiricilerine yönelik Tarla Okulu eğitim etkinliği düzenlendi. Yapılan eğitime Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Murat Aslan ve Tarla Bitkileri Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Yürürdurmaz,İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlbey Demir,Çobanbeyli Mahallesi Muhtarı Yusuf Mert, Kooperatif Başkanları ve Fasülye yetiştiricileri katıldı.
Fasulye yetiştiriciliği ve zararlılarının anlatıldığı, üretim alanlarının gezilerek sorunların yerinde değerlendirildiği eğitime üreticiler büyük ilgi gösterdi.
Üreticiler Kırmızı Örümcek görülmesi sebebiyle yapılacaklarını eğitim veren hocalara sorarken,bazı noktalarda da uygulamalı anlatımlar yapıldı.
Afşin Haber Merkezine konuşan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Murat Aslan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ve Tarla Bitkileri Bölümü olarak buradayız. Ben böcek bilimciyim,Cengiz Hocamdan ve burada ki arkadaşlardan aldığımız bilgiye göre bir Kırmızı Örümcek ve bir de hastalıklar olduğu söyleniyor.Burada Kırmızı Örümcek var mı yok mu?. Diğer hastalıklar nelerdir bunun tesbiti için bugün buradayız. Bu süreçte bir gün geldik baktık. Aslında imkanlar sağlanmalı. Üniversite olarak bizim çiftçilerle birlikte olmamız lazım. Biz hem akademik çalışmalar yapan hem de projeler üreten öğrenciler yetiştirenler olarak çiftçilerimize faydalı olabilmek adına buraya geldik. Çiftçi eğitimleri imkanlar ve talep olduğunca yapacağız. Çiftçilerimizin doğru zamanda ve doğru anlarda bizi dinlemesi lazım. Geldiğimizde çiftçilerimiz çok hoş karşılıyor çok misafirperverler ama dediklerimizi yapmazlarsa sıkıntı yaşıyoruz.Gene olmadı diyorlar. Ama şöyle söyleyeyim Kahramanmaraş gerçekten çok özel bir yer. İlçeleriyle,ürünleriyle,havasıyla çok özel bir yer.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,Tarım İl Müdürlüğü,İlçe Müdürlükleri koordinasyon şekilde çalışması lazım.Sadece üniversitenin işi değil. Tüm ilgili kurumların görevidir. Üreticilerimizin tohum ilaçlaması şart. Tohumu ilaçlamadan ekmek yanlış.Şu anda Kırmızı Örümcek görüldüğü söyleniyor.Mutlaka Kırmızı Örümcek öldüren ilaçların kullanılması gerekiyor. Ve her ilacın bir etkili maddesi vardır onların da değişmesi gerekiyor dedi.
Çobanbeyli Sulama Kooperatifi Başkanı Samet Palta ise, 100’e yakın Fasulye üreten çiftçimiz var.Bu üreticilerin en düşüğü 10 Ton üretim gerçekleştiriyor.Bu sene üretim çok fazla. Bin Tonun üzerinde rekolte bekliyoruz. İsteyen üreticilerimiz esnaflara bizzat satışını yapıyor isteyenlerde Tarım Kredi Kooperatifine veriyor ve Ülke geneline pazarlanıyor.Fasulye üreticimiz durumdan memnun. Tabi fiyatlar daha yüksek olursa iyi olur.Geçen yıl 10 lira idi bu sene 13 ile 14 lira arasında değişeceği söyleniyor dedi.
Verilen eğitim sonrası bir çok üretim alanı gezilerek uygulamalarda bulunuldu.