Aşık Mahzuni Şerifin Türküsünden bilirsiniz Hurman Çayını. Afşin’in memba sularından birisidir. Adına Türküler,destanlar ve ağıtlar yakılan,şiirler söylenen en önemlisi de bu sudan içen herkese şair ilhamı veren Hurman Çayı.
Afşinli Şair Haşim Kalender’in daveti üzerine Tanır Mahallesinde bulunan Hurman Çayının hemen üstüne kurulu barakada aldık soluğu.
Burası bu Şaire 6 kitap dolusu şiir yazdırdı. Hatta 7. kitabının da hazır olduğunu belirten Şair Haşim Kalender, hayatına ve yazdıklarına dair sorularımızı cevaplandırdı.
1963 yılında Dağlıca’da dünyaya gelen Şair, Tanır mahallesinde büyümüş. Kaynayarak çıkan anlamında ki Tanır’a adını veren Ayrandede Şelalesinin etrafında geçen çocukluk yıllarında şiir yarışmasında aldığı birincilikle kalemini kağıtla buluşturur.
Ayrandede Şelalesi, Saçların Türküsünden Tuna Yandı Ben Ağladım Türküsüne varıncaya kadar Türkiye’nin tanıdığı Hayati Vasfi Taşyürek,Başı Duman Pare Pare,Yol Ver Dağlar Yol Ver Bana ve Kız Sen İstanbulun Neresindensin? gibi Türkülerin şairi Aşık Yener ve Derdiçok gibi bir çok Şair ve Ozana Şiir yazdırmış hatta Yazıcıoğlu Osman Ağaya bile Şiir yazdırıp Telli Seneme aşkını anlattırmış bir yerdir.
İşte kimse olmayınca yanında Hurman Çayıyla dertleşen Haşim Kalender’de bu su’dan beslenmiş bir Şair. Şiir Şairin içinden Çağlayandır diyen Şair Haşim Kalender, Şiir zorlamayla olmaz,geldimi yazılır diyor.
Şair,Şiir ve Doğanın Şaire katkılarına yönelik bir çok sorumuzu cevaplandırdı Şairimiz;
Birlikte dinleyelim.
*
teşekkür ederiz küçük kız çocuğu 🙂