İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Boz, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısı ile bir bilgilendirme yazısı hazırladıklarını belirterek Sağlık alanında hizmet verenler olarak “Amacımız Dünyanın en büyük problemini durdurmak” dedi.
Kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi nedenlerden yılda 20 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan kalp damar hastalıkları dünyanın bir numaralı problemidir.Pek çoğunun düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiği ölümleri, kalp damar hastalıklarını %80 oranında önleyerek en aza indirmek mümkündür.Yaşam tarzımızda, küçük değişiklikler yaparak, sağlıklı ve dengeli beslenerek, fiziksel harekete önem vererek, sigarayı hayatımızdan çıkararak, stresi iyi yöneterek kalp sağlığımızı koruyabilir, kalp damar hastalıklarını önleyebilir, daha kaliteli bir yaşam seviyesine kavuşabiliriz diyen Uzm.Dr.Mehmet Boz, 29 Eylül Dünya Kalp günü nedeniyle kurum çalışanlarımız Dr. Alaaddin Ejderha ve Diyetisyen Z. Dilara Yorulmaz tarafından hazırlanan yazıları tüm halkımızın yararlanması ümidiyle paylaşıyorum dedi.
29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ
Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.
Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir.
Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir.
Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür.
Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir.
40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir.
Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi, sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;
- Sağlıklı beslenin,
- Düzenli fiziksel aktivite yapın,
- Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,
- Alkol kullanmayın,
- Kardiyovasküler riskinizi öğrenenin,
- Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenenin,
- Kan basıncınızı öğrenenin,
- Kan şekerinizi öğrenenin,
- Kan lipidlerinizi öğrenenin.
- Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.
‘’Kalbini Dinle, Kalbini Anla’’
Dr. Alaaddin Ejderha
İlçe Sağlık Müdürlüğü
******************************************************************
29 Eylül Dünya Kalp Günü. ‘’Kalbini Dinle, Kalbini Anla’’
Kalp hastalıklarında hem değiştirilebilir hem de değiştirilemez risk etmenleri vardır.
- İleri yaş,
- kötü beslenme,
- hareketsiz yaşam,
- tütün kullanımı
ve bunlara eşlik eden
- şişmanlık,
- insülin direnci,
- şeker hastalığı,
- yüksek kan basıncı,
- bozulmuş kan yağları
Kalp hastalıklarının en temel risk etmenleridir.
DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ RİSK FAKTÖRLERİNİ YÖNETMEDE KİLİT ROLE SAHİPTİR.
Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, düzenli egzersiz yapmak, tütün ve diğer zararlı alışkanlıklardan uzak durmak bizi kalp hastalıklarından koruyacaktır.
Yapılan tüm araştırmaların sonucunda kalp hastalıklardan korunmak için;
- Enerji alımı, enerji harcaması ile dengede olmalıdır.
- Her gün en az 5 porsiyon çeşitli renklerde sebze (patatesi sebze olarak saymayın) ve meyve tüketilmelidir.
- Posa alımını artırmak için kabuklu tüketilebilecek olan meyveler kabuklu tüketilmelidir.
- Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edilmelidir.
- Tahıl ürünlerini (tam tahıllı ekmek, makarna, bulgur vb.) tam tahıllı tercih edilmelidir.
- Süt ve ürünleri az yağlı tercih edilmeli Sütün yanı sıra yoğurt, ayran, kefir gibi fermente ürünler de tüketilmelidir.
- Kırmızı et tüketimini kısıtlanmalı, kırmızı et yağsız tercih edilmelidir.
- İşlenmiş etlerden uzak durulmalıdır.
- Beyaz etlere, özellikle balığa beslenmede daha fazla yer verilmeli, haftada en az iki kez balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Tuz alımının yetişkinlerde günde 5 g’ın altında (sodyum alımı günde 2 g’dan az) tutulması gerekmektedir.İyotlu tuz kullanılmalıdır.
- Doymuş yağ ve trans yağ alımı yerine doymamış yağ (balık, yağlı tohumlar ve zeytinyağı, avokado) alımı tercih edilmelidir.
- Besin pişirmede kızartma yerine ızgara ya da buğulama yöntemlerinin tercih edilmesi, hazır paketli besin tüketimini azaltılmalıdır.
- Günlük yeterli su içilmeli (günde en az 8-10 bardak), şekerli gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Günlük orta şiddetli fiziksel aktivitelerde bulunulmalıdır.
*
Dyt. Z. Dilara Yorulmaz
İlçe Sağlık Müdürlüğü