Elbistanlı Ordinaryüs Prof. Mükrimin Halil YİNANÇ’ın 60.vefat yılı dolayısıyla 2021 yılı Aralık ayı içerisinde çeşitli anma etkinlikleri düzenlenecektir.
Türk Tarih Kurumunun kurucularından ve İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kurucu üyesi özellikle Selçuklu tarihi üzerine olan çalışmalarıyla bilinen, Türk tarihçisi Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç vefatının 60. yılında anılıyor.
Yapılacak anma etkinliklerinin ilki Zeytinburnu Belediyesi tarafından 21 Aralık Salı günü saat: 19:00’da
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta düzenlenecek olan “CUMHURİYET TARİHİMİZİN KUTUBLARINDAN: ORD. PROF. MÜKRİMİN HALİL YİNANÇ” PANELİ.
Oturum başkanlığını Ahmed Güner SAYAR’ın yapacağı panele, Prof. Dr. Fahameddin BAŞAR, Beşir Ayvazoğlu, Ömer Hakan Özalp konuşmacı olarak katılacaktır.
Anma etkinliklerinin İkincisi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesi tarafından 22 Aralık Çarşamba günü saat: 14:00’da KSÜ Kongre Merkezinde düzenlenecek olan “Vefatının 60. Yılında Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç” Paneli.
Oturum Başkanlığını Öğretim görevlisi Mehmet Yaşar’ın yapacağı panele, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kök, Dr. Öğretim Üyesi Samet Alıç, Araştırmacı Yazar Orhan Saydam konuşmacı olarak katılacak.
Anma etkinliklerinin bir diğeri ise İstanbul Elbistanlılar Derneği tarafından 25 Aralık Cumartesi günü saat: 19:00’da Elbistan-der Kitap Kahvede düzenlenecek olan “ELBİSTANLI BÜYÜK TARİHÇİ ORD. PROF. MÜKRİMİN HALİL YİNANÇ” PANELİ
Oturum Başkanlığını İstanbul Elbistanlılar Derneği Başkanı-Eğitimci Latif Erdoğan’ın yapacağı panele, ELMÜHAY Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yinanç ve araştırmacı yazar Ömer Hakan Özalp konuşmacı olarak katılacak.
Mükrimin Halil YİNANÇ kimdir?
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü (1919), Mülkiye Mektebi’ni bitirdi (1921). Türk Tarih Encümeni’nde Hâfız-ı Kütüplük yaptı. (1921-1925). 1925’te bilimsel araştırmalar yapmak üzere Paris’e gönderildi. Galatasaray ve Kabataş Liselerinde tarih öğretmenliği yaptı. Edebiyat fakültesi, ortaçağ Kürsüsünde doçent (1928), profesör (1934) ve ordinayüs profesör oldu. Türk Tarih Kurumu kurucu üyelerinden olan YİNANÇ, İslâm Ansiklopedisi’nde de maddeler yazdı.
Eserlerinden bazıları şu şekilde:
Düsturname-i Enverî (1928),
Düsturname-i Enverî’ye Medhal (1929),
Anadolu’nun fethi (1934),
Tanzimat’tan Meşrutiyet’e Kadar Bizde Tarihçilik (1940),
Fezleke Ekvâl El Ahyar Hakkında (1957).
*