Afşin’in İstanbul’da ki gülen yüzü diyerek manşete taşıdığımız,İstanbul’a yolu düşen hemşehrilerimizin İş Dünyası,Eğitim ve Hukuk alanları başta olmak üzere yardımcısı olan ve kilometrelerce uzakta da olsa kalbi Afşin için atan Eğitimci,İş İnsanı ve Avukat İbrahim Kaya’yı Afşin Merkez Yayın Grubunda misafir ettik.
Afşin ziyareti kapsamında fırsattan istifade ederek kendisiyle yaşamına yönelik bir sohbet gerçekleştirdik.
Hemşehrilerimizin bir çoğu bizi İsmen bilmiş olsa da Gurbette tam olarak neler yapıyoruz,ne gibi hizmetlerimiz var bunu bilmiyorlardı. Sizlerle daha önce yaptığımız Röportaj sayesinde öğrenmiş oldular. Bugün yapacağımız Röportaj bu anlamda da daha da iyi olacak inşallah diyen Av.İbrahim Kaya, Tabi ki biz bu şehrin çocuğuyuz.Buradan kopmamız mümkün değil.Çocukluğumuz burada geçti dedi.
Yaşamına ilişkin sorularımızı cevaplandıran Avukat İbrahim Kaya, şunları söyledi;
“1964 yılında Altunelma mahallesinde dünyaya geldim.Babam Değirmenci Nezir Usta,Annem Soğucaklı Çerkezdir. İlkokulu köyde okudum.İlkokulu biraz da çabuk ve derece ile bitirdim.Babam o zaman hafızayı biraz keşfetmiş olmalı ki sürekli benim Kur’an-ı Kerimi ezberlememi istedi. Hatta Baba Yasini okurdu. Ben harfleri öğrenmeden Yasin’i ezberlemeye başladım. Babam benim hafız olmamı istiyordu. 1976 yılında İlkokulu bitirdim.Daha sonra ağabeyim Mehmet Kaya beni İstanbul’a götürdü. İstanbul Beyoğlu Müftülüğüne bağlı Arap Camii Kuran kursunda Hafızlık eğitimi aldım.1 yıl Hafızlık yaptım. Ortaokulu İmam Hatip’in Ortaokulunda tamamladım. O zamanlar tabi Afşin’de çok da hafız yoktu.Cenaze olduğunda beni çağırırlar.Cenaze var Kur’an okusun diye. Tabi ben de laf dinlemeyi de çok severdim. 3 gün oturur Afşin’in tarihini konuşurduk. Eski insanlarını,doğasını konuşurduk. Tabi o zamanlar orada bulunanlar arasında iyi giyinen birisi var ise bende iyi giyinebilirmiyim?,İyi konuşan birisi var ise işte Ben de iyi konuşabilirmiyim? Diye özenirdim. İyi bir hikaye anlatılırsa orada kendimi görürdüm o hikayenin bir parçası olmak isterdim.Toplantılarda hep yaşça benden büyük insanların arasında bulundum.Hocalarımız en iyi öğrenmek öğretmektir derdi. O günlerde bile şu anda Ticaret içinde bulunan bir çok arkadaşın Kur’an okumasına vesile oldum. Ben bu şehrin tüm sokaklarında yaşadım.Karış karış da biliyorum.Nerden biliyorsun diyorlar yaşadım da ondan biliyorum. 1977 yılında da Afşin de hafızlık eğitimime devam ettim.1981 yılında Afşin Lisesi Orta Okulundan yine çok sevdiğim hocalarımızın emekleriyle mezun oldum.Benim gibi yüzlerce öğrenciye ağabeylik yapmış olan Avukat Ali Başaran ağabeyimizin vasıtası ile geldiğim Bakırköy Lisesini 1984 yılında bitirdim.1985 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandım.Ancak 2016 yılında mezun olmak kısmet oldu.İş hayatına ise 1985 Yılında MED Dersanesinin kuruluşunda yer alarak başladım.1997 yılına kadar bu işimi sürdürdüm. 1998-2008 yılları arasında Otomatik Kapı sektöründe faaliyette bulunan İşyapı ünvanlı kendi şirketimi kurarak İş hayatımı sürdürdüm.2008-2016 yılları arasında serbest olarak yatırım ve gayrimenkul danışmanlığı yaptım.2016 yılından itibaren ise Üsküdar’da İstanbul Akademi Hukuk Danışmanlık Ofisini kurarak burada serbest Avukatlık yapmaktayım.”
“EĞİTİM SEKTÖRÜNDE İLKLERE İMZA ATTIK”
Eğitim sektöründe verdiği hizmetleri de anlatan Kaya, şunları söyledi;
“Şimdi eğitim sektörüne atıldığımız bir Dershane geçmişimiz var.Özellikle de şu an da bile öğrencilerin elinde bulunan soru kitapçıklarında o zamandan attığımız imzamız var.Türkiye’de ilk Cep kitapçıklarını bizim dönemlerimizde çıkardık. Soru Bankalarını çıkardık.Ve bunları rengarenk çıkardık.Çünkü bizde renk ve hareket önemlidir.Eğitim hayatına böyle bir renk kattık. Türkiye’de ilk defa Meslek seçimine yönelik seminerleri Televizyonlarda Radyolarda biz vermişizdir.Görsel ve yazılı anlatımlar haricinde okullarda hatta Türkiye’nin her tarafında ki okullarda seminerler verdim. Bilgiye ulaşmak şimdi çok kolay. O dönemler gerçekten zordu. O zaman ki imkanlarla Türkiye’nin herhangi bir şehrinde ki Üniversiteyi nasıl tanıyıp,tanıtacaktık.Ben dolaşırdım.O Üniversiteleri gider tanır gelir Öğrencilere o Üniversiteleri anlatırdım ve tercihlerini ona göre yapmalarını sağlardık. Yaptığımız bu özverili çalışmalar neticesinde binlerce öğrencinin doğru tercih yapmalarına imkan tanıdık.Sonrasında İstanbul’da ki Maraş yurdu,öğrenci yurtları açarak insanlara faydalı olmaya çalıştık”
“HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK LAZIM”
İnsanımıza yardımcı olmak adına çalışmalara yorulmak ve yüksünmeksizin devam ettiklerini belirten Kaya, yaşam prensiplerinden de bazı kesitleri bizlerle paylaştı;
“Bir de benim özellikle üzerinde durduğum bir şey var. Hayatı mümkün olduğunca kolaylaştırmak lazım.Bugün Afşin’den bir öğrenci İstanbul’da bir okul tercih ettiğinde bu okul İstanbul’un Anadolu Yakasında mi Avrupa yakasında mı,buna yurt yakın mı,merkez yakın mı,falan bunlarla ilgili sürekli bilgiler edindik ve bilgiler verdik. Hala bazı arkadaşlar arar abi şu üniversite nerde,şu bölüm nasıldır diye sorarlar.Allaha şükür öyle bir noktaya geldik ki o zaman birlikte okuduğumuz arkadaşlarımız Üniversitelere rektör oldular,önemli görevlere geldiler. Ben bu şehirden gittiğim için bu zorlukları biliyorum ve buradan İstanbul’a yada Ülkemizin herhangi bir şehrine okumaya giden öğrencilerimize yardımcı olmaya gayret ediyorum”
Avukat İbrahim Kaya ile yaptığımız söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız;